Akademia Piłkarska Sochaczew

Switch to desktop Register Login

Sprawozdanie z obozów piłkarskich „ŚLESIN 2015”

W dniach 15-31 lipca 2015 r. odbył się obóz sportowy zorganizowany przez Akademię Piłkarską Sochaczew funkcjonującą przy KS Bzura Chodaków.  Po raz kolejny udaliśmy się do Ślesina, gdzie mieliśmy do dyspozycji dobrą bazę treningową oraz hotelową. Nie inaczej było i tym razem. Na miejscu zastaliśmy dobre warunki mieszkaniowe, dobrze przygotowane boisko piłkarskie oraz dobre jedzenie.

W cyklu letnim dwóch turnusów w obozie sportowym udział wzięło łącznie  88 zawodników / zawodniczek. Razem z zawodnikami AP Sochaczew przebywali dwaj koledzy z Unii Iłów. Zawodnicy mieli do dyspozycji 2, 3 i 4 osobowe pokoje z własnym węzłem sanitarnym. Stołówka mieściła się w tym samym budynku.

Podczas treningu I turnus

Zawodnicy przed posiłkiem

Zawodnicy w parku linowym

Kalina Tomczyk ze swoją drużyną

Oprócz dużej ilości treningów były też mecze kontrolne z Górnikiem Konin i Olimpią Koło, a także inne atrakcje. W czasie obozu odbył się trening w parku linowym (młodsza grupa) oraz zawody w paintballu  (starsza grupa).

Podkreślić należy bardzo dobre wyżywienie. Sądząc po pustych talerzach wszystkim smakowało. Aldona KŁOS – GOSIK (Turnus I) Kierownik: obóz był rozwojowy, zawodnicy doskonale współpracowali integrowali się jako drużyna, to bardziej dojrzali i zdyscyplinowani chłopcy, ja natomiast miałam dużo zadań związanych z prowadzonymi kontrolami wypoczynku.  Kalina TOMCZYK (Turnus II) jako Kierownik wypoczynku:  wspominam najbardziej chrzest zawodników, to naprawdę zgrane zespoły i bardzo ukształtowane już charaktery – jednym słowem nie sprawiali żadnych kłopotów, porównując ten obóz z zeszłorocznym uważam, że była większa dyscyplina.

Kalina Tomczyk podczas "chrztu obozowicza"

Trenerzy podsumowali obóz, stwierdzenia są następujące:
Adrian BINIENDA
Plan przygotowań został zrealizowany, a założone cele osiągnięte, wszyscy zawodnicy zaangażowali się w treningi (starsza grupa trenowała trzy razy dziennie), rozegrane sparingi pozwoliły ocenić drużynę i zweryfikować dotychczasowe pozycje na boisku.

Sparing z Górnikiem Konin U-17

Tomasz Adrian PIANKOWSKI
Jeżeli chodzi o treningi bramkarskie, z każdej z nich wycisnęliśmy każdą sekundę maksymalnie. Dla zawodników było to zderzenie z nowym rodzajem pracy, który ja stosuję z dziewczynami w Królewskich Płock i obserwując ich, a także odnosząc się do naszego wspólnego feedbacku wiem, że był on dla nich interesujący i sam w sobie motywujący. Zawodnicy spotkali się z nowym podejściem do treningu bramkarskiego, gdzie zamiast wyizolowanych ćwiczeń siłowych i różnego rodzaju „suchych" interwencji skupiliśmy się na tym jaką podejmują decyzję, kiedy ją podejmują, w którym miejscu ją podejmują i na samym dopiero końcu w jaki sposób ją wykonują. Ponadto każda kolejna gra, ćwiczenie wymagało od nich ciągłej gry nogami, dodatkowo nałożyłem na nich presję czasu, także nasze warunki zbliżone były do warunków meczowych. Praktycznie po każdym treningu omawialiśmy konkretne przypadki i jestem zadowolony, gdyż niektóre z nich mogłem zaobserwować w  sparingu i grach, ćwiczeniach na treningach z resztą drużyny. Przez te 9 dni sporo czasu poświęciliśmy na rozmowy odnośnie treningów, organizacji czy radzenia sobie w różnych warunkach.

Rozgrzewka przed meczem

Marcin PŁUSKA
Bardzo dobrze zorganizowany obóz, warunki mieszkalne na dobrym poziomie. Rewelacyjne boisko do trenowania. Tak w skrócie można opisać obóz w Ślesin 2015 r.
Krystian GOŁĘBIEWSKI
Moja drużyna z rocznika 2004 rozpoczyna rozgrywki w wrześniu, pracowałem nad ustawieniem, koordynacją, wytrzymałością i szybkością z punktu widzenia szkoleniowego uważam, że chłopcy robią postępy – zbliżające rozgrywki ligowe zweryfikuje naszą pracę.
Ireneusz PAWLACZYK
Dobra baza szkoleniowa na realizację okresu przygotowawczego i prowadzenie treningów, przeprowadziłem zakładany cykl treningowy. W ostatnim dniu prowadziłem rozmowy z poszczególnymi zawodnikami – wszyscy byli zadowoleni.
Tomasz TRAFALSKI
Obóz przepracowaliśmy solidnie, widać to było już po pierwszych sparingach. Jestem zadowolony z gry zespołu, natomiast musimy pracować nad skutecznością, bo sparing z Górnikiem Konin, który zremisowaliśmy 3:3 powinien zakończyć się naszym kilku bramkowym zwycięstwem. Podczas obozu zrealizowaliśmy wszystkie założenia szkoleniowe.

Sparing z Górnikiem Konin U-15

Serdecznie dziękujemy i gratulujemy wszystkim naszym zawodnikom, którzy uczestniczyli w obozie. Dziękujemy również rodzicom, za zaufanie jakim obdarzyli Nasz Klub powierzając trenerom pod opiekę swoje dzieci.  Dziękujemy całej kadrze trenerów, wychowawców i opiekunów.

Zespół tworzyli:

Turnus I 15 – 23.07.2015 r.

Aldona KŁOS – GOSIK - Kierownik, Krystian GOŁĘBIEWSKI, Ireneusz PAWLACZYK, Tomasz TRAFALSKI, Mateusz TRAWIŃSKI oraz Marcin PŁUSKA

Zespół kadry szkoleniowej  ( Turnus I) od lewej: Marcin Płuska, Mateusz Trawiński, Aldona Kłos – Gosik, Krystian Gołębiewski oraz Ireneusz Pawlaczyk

Turnus II 23 – 31.07.2015 r.

Kalina Tomczyk – Kierownik, Tomasz TRAFALSKI, Adrian BINIENDA, Adrian PIANKOWSKI. Opiekę medyczną zapewniła Danuta BIAŁKOWSKA.

Uczestnicy II Turnus

Już teraz zapraszamy wszystkich na kolejny obóz sportowy. Podsumowując obóz należy podkreslić, że odbył się z zachowaniem wszelkich standardów szkoleniowo – metodycznych.